Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Şenoba beldesinde Nurettin Asan Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde İlk defa TÜBİTAK Bilim Fuarı düzenlenerek 12 projeye yer verildi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, Karadeniz'de özellikle bu yıl daha fazla görülmeye başlayan Yunus ölümlerinin araştırılması için çalışmalara başladıklarını bildirdi. Bu doğrultuda Ukrayna'da Ukrayna Deniz Biyolojisi Enstitüsü Deniz Memelileri Laboratuvarında görev yağmakta olan Dr. Karina Vyshniakova'nın da TÜBİTAK bursu ile bir yıllığına davet edildiğini ve çalışmaları birlikte yürüteceklerini açıkladı.
Türkiye'nin en fazla öğrenci projesi üreten yükseköğretim kurumlarından biri olan Bartın Üniversitesi, TÜBİTAK 2209-A çerçevesinde kabul edilen 133 projesiyle Türkiye 3'üncüsü oldu.
Siirt'te Türk Telekom Fen Lisesi tarafından 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı düzenlendi. Fuarda öğrenciler tarafından hazırlanan 56 proje tanıtıldı. Fuarda, öğrencilerin bilinçsiz avcılığı engellemek için bir silah tasarladıkları ve tasarlanan silah ile nesli tükenmekte olan canlıları algılayıp onlara ateş edilmesini engellediği belirtildi. Öğrenciler tarafından tasarlanan silah projesi ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), TÜBİTAK ve üniversiteler ile iş birliğinde matematik dersinin günlük yaşam becerilerine uyarlanıp öğrenimini amaçladığı Matematik Seferberliği Tanıtım Töreni'nde öğrenciler ile buluşan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 'Eğitimde fırsat eşitliğinin kilit taşının da matematik öğretiminin olduğuna inanıyorum. Matematik hepimize lazım' dedi.
Siirt'te İbrahim Hakkı Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı düzenlendi. Fuarda 59 öğrenci tarafından hazırlanan 22 proje tanıtıldı.
Van'ın İpekyolu Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın katkıları ile düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı ve 1. Dron Van İnsansız Hava Araçları (İHA) Yarışması büyük ilgi gördü.
Zonguldak'ın Alaplı Özel Eğitim Uygulamalı Okulu öğrencileri tarafından hazırlanan bilimsel ürün ve projeler, okulda açılan TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'nda farkındalık oluşturmak için tonlarca plastik yeniden değerlendirilmek üzere atıktan plastik geri dönüşüm kutusu yaptılar.
Zonguldak'ın Alaplı İlçesi özel eğitim öğrencileri, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı ve 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla düzenlenen programda . Engelli öğrencilerin söylediği türkü ve şarkılar, kendilerini dinlemeye gelen herkesi hayran bıraktı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK), Acil Afet İzleme Programı çerçevesinde sürdürülen Kuşadası Körfezi deprem araştırma ikinci seferinin ilk ayağı tamamlandı.
Eskişehir'de mezun olduğu liseyi ziyaret eden Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurulu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 2023 yılında ilk yerli ve millî gözlem uydumuz olan İmece'yi fırlatacağız' dedi.
Türkiye'nin ünlü mobilya şirketlerinden Nurus, 15 Ocak'ta uzay yolculuğuna çıkacak İMECE uydusunu koruma altına aldı. Nurus tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilen taşıyıcı kabin ve buna bağlı çalışacak iklimlendirme sistemi İMECE'ye 'yürüyen temiz oda' olacak. TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü (UZAY) tarafından geliştirilen İMECE, ABD'de fırlatma rampasında rokete yüklenene kadar güvende olacak.
Müsilaj çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Hasan Mandal, Şu an görmüyor olmamız, gelecekte görmeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Hala tedbirlerin elde olması gerekiyor. Bilim ve teknoloji temelli çalışmalar bunun en önemli anahtarı' dedi.
Başakşehir Sezai Karakoç Bilim ve Sanat Merkezi'nde özel yetenekli öğrencilerin geliştirilmesi için düzenlenen ve geliştirilen TUBİTAK 4005 projesi olan 'DUKEM' Dijital Uygulamalı Koşut Eğitim Modeli açılışı düzenlendi.
Öğrencilerin bilimsel çalışmalarının sergilendiği 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı, Fatih İslam Seçen Bilim ve Sanat Merkezi'nde açıldı.
Eskişehir Çağfen Koleji Anadolu Lisesi öğrencisi Kayra Kartoğlu, öğretmeniyle birlikte geliştirdiği 'kendi enerjisini üreten elektrikli sandalye' projesiyle TÜBİTAK 53. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bursa Bölge Yarışması'nda fizik dalında finale kaldı.
Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencisi Ege Kabasakaloğlu ve Yaman Bora Otuzbir, dünyanın en saygın üniversitelerinden Massachusetts Institute Of Technology'den (MIT) kabul aldı. Lise boyunca sınıf arkadaşı olan iki öğrenci, üniversitede de birlikte okuyacak. Öğrencilikleri boyunca TÜBİTAK Bilim Olimpiyatları ve TEKNOFEST başta olmak üzere pek çok ulusal ve uluslararası yarışmada başarı elde eden öğrenciler, MIT'de mühendislik eğitimi görecekler.
29. TÜBİTAK Ulusal Bilim Olimpiyatları'nda 22 Bahçeşehir Koleji öğrencisi toplamda 7 altın, 3 gümüş, 12 bronz madalya almaya hak kazandı. 12 Mart'ta gerçekleşen ödül töreninde öğrenciler madalyalarını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tan aldı.
Tarımsal kaynaklı kirliliğin tespiti için 4 bin 810 istasyonla izleme ağı oluşturulurken hayvancılıktan kaynaklı faaliyetlerden kaynaklı kirliliğin önlenmesi için hibe desteği sağlanıyor.
SMIIC “TÜBİTAK UME, güvenlik ve bilimsel yaklaşımlarla pandemi ile bir arada yaşamak için birçok önlemi de uygulamaya koydu.” tespitini yaptı.