'Yeşil'in 28 Şubat'ta bir çanta dolar getirdiği gazeteci kim?

1996 yılında Susurluk kazası sonrası ismi gündeme gelen Mahmut Yıldırım, ünlü gazeteci yazar Fehmi Çalmuk'a 28 Şubat'ın sıcak atmosferinde James Bond çantayla dolar getirerek 'İmam hatip liseli çocukları sokağa dök' dayatmasında bulunmuş.

KEMAL ERDOĞAN
(AKAJANS) - Türkiye’nin gelmiş geçmiş en karanlık derin devlet ajanlarından biri olarak bilinen, “Yeşil” ve “Hacı” gibi kod adları olan Mahmut Yıldırım’ın yeni bir vukuatı daha ortaya çıktı.

1996 yılında Susurluk kazası sonrası ismi gündeme gelen Mahmut Yıldırım, ünlü gazeteci yazar Fehmi Çalmuk’a 28 Şubat’ın sıcak atmosferinde James Bond çantayla dolar getirerek “İmam hatip liseli çocukları sokağa dök” dayatmasında bulunmuş.

www.politikadam.com genel yayın yönetmeni gazeteci-yazar Fehmi Çalmuk, 28 Şubat’ın 24’üncü yılında BBN Türk canlı yayınında ses getirecek açıklamalarda bulundu.

Birçok faili meçhul cinayetin sorumlusu olduğu öne sürülen ve 1997’den bu yana kayıp olan, öldüğü ya farklı şehir ya da ülkelerde yaşamını sürdürdüğüne dair birçok iddia ortaya atılan “Yeşil”, o dönemin etkin gazetecilerinden Çalmuk’un da kapısını çalmış.

Önce gözaltı ve işkence sonra “Yeşil” ziyareti

Film senaryosunu aratmayacak hadiselerin yaşandığı 28 Şubat sürecinde Akşam gazetesinde parlamento muhabirliği yapan Fehmi Çalmuk, aynı zamanda etkin bir sivil toplum lideriydi.

Tevfik İleri İmam Hatip Lisesi mezunu bir gazeteci olan Çalmuk, 28 Şubat döneminde Ankara İmam Hatip Mezunları Derneği (ANİMDER) Başkanıydı.

ANİMDER’in Genel Sekreterlik koltuğunda ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan oturuyordu.

Çalmuk, Akajans’a yaptığı açıklamada, 28 Şubat 1997’den birkaç gün önce gözaltına alındığını anlattı.

Cebinde Zaman gazetesi olan bir işkencecinin göğsünde sigara söndürdüğünü aktaran Çalmuk, şöyle konuştu:

"Ben o sırada ANİMDER Başkanıyım, Akşam gazetesinde muhabirlik yapıyorum, Allah’ın izniyle kendi maaşımızdan başka hiçbir desteğimiz yok. Çok üstümüze geliyorlar. Tanımadığım kişiler beni içeri aldılar, işkence yaptılar. Alanlar emniyet değil. Kimin aldığı belli değil. Diyorlar ki ‘Arkanda kim var?’ Kimin aldığını Necmettin Erbakan Hoca araştırdı. Sonra dedi ki ‘Sakın ha devleti suçlama’. O zaman ağzımı açmadım. Elimde, göğsümde sigara söndürdüler. Söndüren adam Zaman gazetesi cebinde, ‘Namaz kılayım geleyim.’ diyordu. Ben 3 günden sonra şeker hastası oldum ve aylarca üzerindeki mikrop ve mantarları temizlemeye çalıştım. Beni kimin aldığı belli değil.”

Strazburg Caddesi’ndeki o binada Yeşil ile burun buruna

Gözaltı ve işkence olayından bir ay sonra, Mart 1997’de Çalmuk’un sürpriz bir ziyaretçisi olmuş.

Sıhhiye semtinde bulunan Strazburg Caddesi’ndeki ANİMDER binasına “Yeşil” kod adlı Mahmut Yıldırım gelmiş.

6 Kasım 1996’daki Susurluk kazası sonrası ismi gündeme gelen Mahmut Yıldırım’ın o tarihe kadar gazetelere yansımış bir fotoğrafı yok. Dolayısıyla Çalmuk da sürpriz ziyaretçisini o anda tanımamış.

Çalmuk o anı şöyle anlattı:

“ANİMDER’de oturuyorum, bir hacı abi geldi, tanıdığım bir avukatla. Tanıştık, konuştuk. Bir James Bond çanta getirdiler, içi dolar dolu. Bana diyorlar ki ‘Sen başkanlığı bırak’. Niye? Diyorlar ki ‘Sokakta yürü’. Ben o zaman FETÖ'nün tehlike olduğunu devlete raporla bildiren adamım. 'Bana parayı al başkan, sen şeker hastasısın.' dediler Benim hastalandığımı nereden biliyorsun, 1 ay olmuş zaten bu iş çıkalı. ‘Gidin, ben devletime bağlıyım.’ dedim. Gelen hacı abi beni çok övdü, çok methetti.”

Yeşil olduğunu sonradan fark etti

Usta gazeteci, kendisini ziyarete gelen kişinin “Yeşil” olduğunu sonradan fark etti.

Mahmut Yıldırım’ın lakaplarından bir olan “Hacı”ya gönderme yapan Çalmuk, “Bana gelen ‘hacı abi’ idi’ dedi.

"Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım

Fehmi Çalmuk, “Gazeteci Avni Özgürel'in yönetiminde Doğan grubu Yeni Ufuk adıyla merkez sağ çizgide bir gazete çıkardı. Bugün Oda TV'de çalışan gazeteci Müyesser Yıldız Uğur bir haber yayımladı. 'Yeşil' ile ilgili bir fotoğraf basıldı. Ben fotoğrafı gördüğüm gün, ‘hacı ağabey’i gördüm.” ifadesini kullandı.

Mahmut Yıldırım’ı kendisine getiren kişinin İslamcı kesimde çok tanınan bir avukat olduğunu aktaran Çalmuk “Parayı getiren avukattı, onunla beraber geldi. Avukat sonra da Hizbullah davalarının avukatı oldu. Hala hayatta. Çok büyük para bulmuş bir avukattır. Zaten bunu başaramayınca hakkımda Batı Çalışma Grubu’na (BÇG) rapor hazırlatıp Akşam'dan attılar. Raporu yazan Akşam gazetesinin savunma muhabiriydi. Kocası Deniz Kuvvetlerinde yüzbaşı... BÇG’de çalışıyordu. Tesadüf mü dersiniz bu olaylar; Tuncay Güney'in Akşam'da çalışmaya başlamasıyla hız kazandı.” dedi.

‘Hasan Doğan’a da söylemedim’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan’ın o dönemde ANİMDER’de Genel Sekreter, kendisinin de Başkan olduğunu hatarlatan Çalmuk, “Hasan Doğan, bu konuyu o da bilmez. Erbakan hocam kesin talimat verdi. Beni hastaneye götüren, bir iki kişi dışında kimseye anlatmadım bugüne kadar” diye konuştu.

Başına gelenleri devletin zirvesi ile paylaştı

Usta gazeteci, başına gelenleri devletin zirvesi ile de paylaşmış.

“Yeşil”’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın “Sokağa çık, imam hatipli çocukları sokağa dök” isteğini reddetmesinin ne denli kritik ve yerinde bir karar olduğunu devleti yönetenler de teyit etmiş.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile ANİMDER'de.

 

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i, Başbakan Necmettin Erbakan ile Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller’i ziyaret ettiğini, Refahyol’un yıkılmasının hemen ardından da Başbakan Mesut Yılmaz’la görüştüğünü aktaran Çalmuk şunları kaydetti:

Fehmi Çalmuk başkanlığındaki ANİMDER heyeti Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'i ziyaret edip din eğitimi konulu rapor sunmuştu.

 

“Demirel bana dedi ki: 'Tarihi bir rol oynadın evladım.’ Necmettin Erbakan Hoca alnımdan öptü. Biz o zaman yüz binlerce insanı yürütebilme kabiliyetine sahiptik. Mesut Yılmaz'ı ziyaret ettiğimde ‘Sayın Başbakanım, ‘İmam hatip okulları hiçbir siyasi partinin ön ve arka bahçesi değildir.’ dedim. Mesut Yılmaz açıklama yaptı dedi ki ‘Refah Partisi imam hatipleri arka bahçesi olarak görüyor.’ Bu lafı benden almıştı. Ama ben hiçbir partinin değil dediğim için DYP’li, BBP’li, CHP’li belki HDP’li bugün çocuğunu imam-hatibe yolluyor. Din eğitimi ve öğretimini devlet güvencesi ile alsın diye düşünüyorlar. 15 Temmuz'un atıldığı tarih 28 Şubat’taki bu karardır, bu çok önemli bir konu.

 

Fazilet Partisi (FP) Genel Başkanı Recai Kutan ile ANİMDER'de.

 

Erbakan o yıl başbakan olmak zorundaydı

O dönemki uluslararası konjonktüre ve güç savaşlarına işaret eden Çalmuk şu değerlendirmeyi yaptı:

“Refahyol’un 1996-97’de iktidar olmasını İsviçre’nin Basel kentinde 1897’de Teodor Herzl liderliğinde 200 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen 1. Siyonist Kongre Birinci Siyonist Kongre’nin rövanşı olarak değerlendiriyorum. Siyonist Kongre’nin 100. yılında ‘Büyük İsrail’i kurma planı’nı Refah Partisi” engelledi. Erbakan emperyalistlerden büyük büyük rövanş aldı. Erbakan her ne olursa olsun o yıl başbakan olmak zorundaydı. İsrail’in planının bozulması için bu gerekliydi. 28 Şubat 1996-1997’deki Refahyol iktidarıyla başlamadı, Refah Partisinin 1994’te yerel yönetimlerde iktidara gelmesiyle başladı. İlk irtica brifingi ünlü bir iş adamının Boğaz’daki yalısında yapıldı, film gösterildi. Ben 28 Şubat sürecini bununla başlatıyorum.”

Yıl 1897... Yer: İsviçre Basel... I. Siyonist Kongre

 

“İslami kesimde Gladio’nun uyuyan hücreleri”

Çalmuk, Akajans’a şu değerlendirmeyi de yaptı:

“BBN Türk’teki programda Türkiye’de ilk defa kronolojik olarak 28 Şubat yapısını konuştuk.

Biz bunun nedenini 1949’da NATO müktesebatında Komünizmle Mücadele Derneği kurulması, İslami kesimde Gladio’nun uyuyan hücreleri olduğunu belirttik, böyle bugüne geldik.”

“Din eğitimi bir milli güvenlik meselesi”

Fehmi Çalmuk, imam hatip liselerinin (İHL) önemine dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Türk milletinin din eğitimi ve öğretiminin bulduğu çözüm önerisi olan imam hatip liselerinin kapanmasıyla ilgili karar din eğitimi ve öğretiminin bir milli güvenlik meselesi olduğu gerçeğini bize gösterdi. 28 Şubat'ta ehlisünnete karşı geliştirilen sindirme operasyonu 15 Temmuz'da imhaya kadar gitti.  Graham Fuller ‘ABD’nin dünya hâkimiyeti önünde tek engel Sünni Müslümanlardır. Vehhâbîlerle ortak çalışıyoruz. Şiileri kullanıyoruz. Sünni iktidarların yıkılması Sünniliğin kalesi olan Türkiye’nin yıkılması ile mümkündür. Önümüzdeki engel kalkacak  Nil’den Fırat’a Büyük İsrail ile Orta Doğu’ya yerleşerek enerji kaynakları ve enerji güzergâhları elimizde olacaktır.’ diyor.”

Fehmi Çalmuk kimdir?

Gazeteci-yazar, belgesel yapımcısı. 1969 yılında Ankara’da doğan FehmizÇalmuk, Çorum-Sungurlu nüfusuna kayıtlı. Gazeteciliğe 1987’de Millî Gazete’de başlayan Çalmuk sırasıyla Beklenen Vakit ve Akşam gazetelerindeparlamento muhabirliği görevinde bulundu. Radyo ve televizyon yöneticiliği, programcılığı yaptı. Güneş ve Tercüman gazetesinde köşe yazarlığı, Tercüman’da Yayın Kurulu üyeliği yapan Çalmuk, Show TV’de siyaset muhabiri olarak çalıştı.

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdürlüğü’nde; Kalite Yönetim Temsilcisi ve kurduğu Haber Akademisi’nde koordinatör olarak görev yaptı. Çalmuk, Ankara İmam Hatip Liseleri Mezunları Derneği (ANİMDER) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinde bulundu.

Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun olan Çalmuk, Galatasaray Üniversitesi medya ve İletişim Stratejileri programını bitirdi Ufuk Üniversitesi’nde İnsan Kaynakları alanında tezli yüksek lisansını dünyada ilk defa “Medyada Kalite ve Etik Arayışlarında Kalite Yönetim Sisteminin Rolü” çalışmasıyla yaptı. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde “uzlaştırmacı” eğitimi aldı. Ankara Barosu’nda “Bilirkişilik” eğitimini tamamladı. Dünya genelindeki ikinci Savaş Muhabirliği Eğitimi’nin modülünü yazdı ve uyguladı. AA Haber Akademisi’nde; ajans muhabirliği, finans muhabirliği, diplomasi muhabirliği, yeni nesil gazetecilik, foto muhabirliği eğitimi modüllerini yazdı ve uyguladı. Eğitim modülleri Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde onaylandı.

 Sürekli Basın Kartı sahibi olan Çalmuk, Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) ve Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği (RTGD) başta olmak üzere birçok kuruluşun ‘Yılın Gazetecisi’, Yılın Yazarı’ ödülünü kazandı. Türkiye Yazarlar Birliği (TYB), Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyesi. Halen Hürses gazetesinde köşe yazarı, www.politikadam.com ile www.esnafhabertv.com'un sahibi ve genel yayın yönetmeni.  Çalmuk, haber Kanali BBNTÜRK TV'de Politik Adam isimli programı hazırlayıp sunuyor.

Kitapları:

RP’nin Gülen Yüzü (Karakoç Yayınları 1996), Selamun Aleyküm Komutanım (Kim Yayınları, 2000), Bir Kampanya Yaptık Anasını Satayım (Alan Yayıncılık, 2001), Erbakan’ın Kürtleri (Metis Yayınları, 2001), Recep Tayyip Erdoğan (Ruşen Çakır ile birlikte, 2001) (Metis Yayınları, 2001), Aydınların Gözüyle CHP ve Anadolu Solu (Kim Yayınları, 2002), Merak Edilen Kızlar (Merdiven Yayınları, 2004), Kod Adı: İHL (Merdiven Yayınları, 2004), Esnaf Hikayeleri (Elips Yayınları, 2006), Aşkına Aşık Oldum (Esen Kitap, 2012), Esnaf İnsan Hikayeleri (Merdiven Yayınları, 2013), Medyada Kalite ve Etik Arayışlarında Kalite Yönetim Sistemi’nin Rolü (Ufuk Üniversitesi, Yüksek Lisans Tezi, 2014), Hoton Türkleri Prestij Kitap (TİKA Yayınları, 2016), Das İst Erbakan/Reis Bey’in Oğlu-1.cilt (Hoton Yayınları, 2017), Ay Yıldızın Çocukları 15 Temmuz’un Kahramanlık Hikayeleri (Hoton Yayınları, 2017), Das İst Erbakan/Anadolu’nun Sanayileşme Sevdası-2.cilt (Hoton Yayınları, 2018), Büyük Doğu’nun Atlıları/ Anılar, Olaylar, Belgelerle MTTB’nin Yüz Yılı (Hoton Yayınları, 2018) Mücahid Başbuğ/Kızıl Elma’nın Kut Almış Çocukları (Hoton Yayınları, 2018) Göbeller (Bir Çorum Romanı 2019), Sen Anlat Usta (Hikaye-2021)

Belgeselleri:

Hayat Üniversiteleri (TRT, 2006), Orhun’dan Malazgirt’e Kutlu Yürüyüş (15 bölüm, TRT Avaz 2014-2015), Büyük Doğu’nun Atlıları MTTB (5 bölüm, TRT Belgesel, 2016), Hoton Türkleri (2 bölüm, TİKA, 2016), Göktürk Orhun Yazıtları (2 bölüm, TİKA, 2015), Ay Yıldızın Yıldızın Çocukları (İçişleri Bakanlığı, 2017)

'Yeşil'in 28 Şubat'ta bir çanta dolar getirdiği gazeteci kim?
'Yeşil'in 28 Şubat'ta bir çanta dolar getirdiği gazeteci kim?
'Yeşil'in 28 Şubat'ta bir çanta dolar getirdiği gazeteci kim?
'Yeşil'in 28 Şubat'ta bir çanta dolar getirdiği gazeteci kim?
'Yeşil'in 28 Şubat'ta bir çanta dolar getirdiği gazeteci kim?
'Yeşil'in 28 Şubat'ta bir çanta dolar getirdiği gazeteci kim?
'Yeşil'in 28 Şubat'ta bir çanta dolar getirdiği gazeteci kim?
'Yeşil'in 28 Şubat'ta bir çanta dolar getirdiği gazeteci kim?

Bakmadan Geçme