Uzmanlar, istmosel adı verilen sezaryen skar hastalığının gebe kalmakta zorlanmaya sebep olabileceğini, istmoselde tedavinin tıbbi ve cerrahi olarak mümkün olduğunu belirtti.
Samsun'da çocuklara ağız ve diş sağlığının önemi tiyatro ve kukla gösterisi ile anlatıldı.
Pençe-Kilit operasyonunda yaralanan Afyonkarahisarlı P. Uzm. Çvş. Ramazan Şahin hızla sağlığına kavuşuyor.
Eyüpsultan Belediyesi tarafından toplu sünnet şöleni düzenlendi. Geleneksel hale getirilen sünnet şöleni çerçevesinde 730 çocuk sünnet edildi.
Ankara Şehir Hastanesi'nde Özbekistan Cumhuriyeti'nden gelen hastane başhekimleri ve sağlık personellerine yönelik 'Kısa Süreli Kapasite Geliştirme Eğitimi' düzenlendi.
Geçirdiği Arteriovenöz Malformasyon (AVM) ameliyatı sonrası yüz felci geçiren ve kafatasının bir bölümünü kaybeden Giresunlu hemşire Havva Dizdar, Giresun Valiliği, Giresun Belediyesi ve hayırseverlerin desteğiyle kafatası ameliyatı yapıldı.
Manisa Valiliği koordinesinde, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, Manisa 112 Acil Çağrı merkezi ve Yunusemre Muhtarlar Derneğinin ortak projesi olan 'Hayat kurtarmakta biz de varız' projesinin tanıtımı yapıldı. Projede ilkyardım eğitimi alacak olan muhtarlar köylerindeki hasta ve yaralılara sağlık ekipleri gelene kadar ilk müdahaleyi yaparak hayat kurtaracak.
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, sigara içenlerde kolorektal kanser riskinin daha yüksek olduğunu söyledi.
İleride böbrek rahatsızlığı oluşmaması için sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayan Nefroloji Uzmanı Dr. Mustafa Eren, böbrek yetmezliğinde dikkat edilmesi gereken 5 ana unsuru sıraladı.
Bir günde tüketilecek 10-15 fındık, çiğ badem veya 5-6 cevizle de vücudun yağ ihtiyacının karşılanabileceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Huri Özkarabulut, kilo vermek için yapılan diyetlerde de yağ tüketiminin şart olduğunu vurguladı.
Yazın gelmesiyle beraber deniz ve havuz mevsimi başladı. Tatil keyfinin dikkat edilmezse kadınları sağlığından edebileceğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özgür Ağlamış, tatil döneminde oluşabilecek hastalıkları ve korunma yollarını anlattı.
Maymun çiçeği hastalığının bilinen özgül bir tedavisi olmadığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Reşit Mıstık, ancak 1980'li yıllardan bu yana çiçek aşısı olanların bu hastalıktan korunma oranının yüzde 85 olduğunu söyledi.
Lazer tedavisiyle hastaların saç teli kadar incecik bir düzeltmeyle gözlüklerinden kurtulduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Aylin Kılıç, 'Lazer ile gözün ön yüzeyini mikronlar derecesinde şekillendiriyoruz. Böylece hastalarımız ağrısız, acısız ve kısa süren bir işlemin ardından gözlüklerinden kurtulmuş oluyor' dedi.
Samsun'da devlet hastanelerinde yaşanan 'hastane bilgi yönetim sistemi' arızasıyla ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Ali Oruç, 'Bu arıza kısa zamanda çözülemiyor. Güncelleme birkaç gün sürüyor. Dün itibarıyla yüzde 90 bitmişti. Yarına bir sorun kalmayacak gibi görünüyor' dedi.
Mevsim geçişlerinde yaşanan rahatsızlıkların bağışıklık sisteminin güçlendirilmesiyle atlatılabileceğini belirten Doç. Dr. Engin Celep, 'Mevsimsel alerjiden, korunmak için çocuklar günde en az 10 damla yetişkinler ise günde en az 20 damla propolis kullanmalıdır' dedi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Selçuk Sızmaz, pandemi nedeniyle sokağa çıkması kısıtlanan okul çağı çocuklarında miyopi rahatsızlığının hızlı ilerlediğini söyledi. Prof. Dr. Sızmaz bununla birlikte ekran bağımlılığının, yakın çalışma ve gece aydınlıkta uyuma gibi etkenlerin de miyopinin ilerlemesini hızlandırdığını ifade etti.
Yağlı karaciğer hastalığı olanların yüzde 20'sinde görülen alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer iltihabının (NASH) hayati tehlike oluşturabileceği uyarısında bulunan Uzm. Dr. Taner Akyol, 'Son yıllarda NASH, Batı toplumlarında karaciğer sirozunun ana etiyolojisi olarak ortaya çıkmıştır ve önümüzdeki yıllarda tüm dünyada karaciğer nakli ve karaciğere bağlı ölümlerden ilk sırada sorumlu olması beklenmektedir' dedi.
Türkiye'de ilk maymun çiçeği vakasının görüldüğünü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklarken uzmanlar uyarıyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Esra Ergün Alış, 'Şu an ülkede görüldüğü için biz acaba ne oluyor diyoruz. Kişi kendisinde içi sıvı dolu bir lezyon gördüğünde kendisini izolasyona alırsa önüne geçmiş olur. Covid nefes yoluyla bulaşıyordu, maymun çiçeğinde en büyük bulaşma yolu; ciltte temas, ölümcüllük oranı çok düşük bir hastalık. İnsanların merak ettiği Covid'deki gibi evlere kapanmayı gerektiren bir hastalık olur mu, teorik olarak bunu beklemiyoruz, bulaştırıcılığının kontrol altına alınabileceğini düşünüyoruz' dedi.
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ayşe Yener Güçlü, boyun düzleşmesinin çoğunlukla duruş bozukluğundan kaynaklandığını belirterek, 'Postürün tek başına düzeltilmesi bile boyunda ağrı ve spazmın azalttığı görülmüştür' dedi.