'Toplumsal kalkınma için bilgi, kültür ile sanat üretimi desteklenmeli'
Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı ve Salt Yönetim Kurulu Başkan Vekili Işıl Akdemir Evlioğlu, Bankamızın da stratejik öncelikleri arasında yer alan iklim krizi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve dijitalleşme gibi toplumsal meselelerde farkındalık oluşturacak içerikler üretmeye, programlar oluşturmaya devam edeceğiz' dedi.
Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı ve Salt Yönetim Kurulu Başkan Vekili Işıl Akdemir Evlioğlu, Bankamızın da stratejik öncelikleri arasında yer alan iklim krizi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve dijitalleşme gibi toplumsal meselelerde farkındalık oluşturacak içerikler üretmeye, programlar oluşturmaya devam edeceğiz” dedi.
Garanti BBVA tarafından kurulan Salt’ın yeni sergisi Sahnede 90’lar, 15 Eylül’de açıldı. Sahne ve performans kavramları odağında Türkiye’nin 1990’lı yıllarından sanat üretimlerini izleyicilere sunan serginin açılışında Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı ve Salt Yönetim Kurulu Başkan Vekili Işıl Akdemir Evlioğlu ve Salt Genel Müdürü Deniz Ova basın mensupları ve sanatseverlerle bir araya geldi.
Açılışta konuşan Işıl Akdemir Evlioğlu, Garanti BBVA olarak toplumsal kalkınma için bilgi, kültür ile sanat üretiminin desteklenmesinin çok önemli olduğu bilinciyle Salt’ı kurduklarını ve bu doğrultuda çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, Salt hakkında bilgi verdi.
Evlioğlu, “2011 yılında ülkemize kazandırdığımız Salt, özgün çalışmalar üreten, yenilikçi ve katılımcı programlar geliştiren bir kültür kurumu olarak faaliyetlerine devam ediyor. Amacımız, daha fazla sayıda ulusal ve uluslararası kültür-sanat ilgilisine, öğrenciye, sanatçıya, tasarımcıya, mimara, araştırmacıya ve akademisyene erişilebilir bir açık zemin oluşturmak. Bankamızın da stratejik öncelikleri arasında yer alan iklim krizi, toplumsal cinsiyet eşitliği ve dijitalleşme gibi toplumsal meselelerde farkındalık oluşturacak içerikler üretmeye, programlar oluşturmaya devam edeceğiz” dedi.
Salt Genel Müdürü Deniz Ova konuşmasında “Sahnede 90’lar, performansın toplum, ekonomi, sokak ve siyasetle ilişkisini irdeliyor. Sergi, uzun süreli bir araştırma ile çeşitli kaynaklardan toplanmış arşivlere dayanıyor” dedi. Ova, Sahnede 90’lar’ın sergi kapsamında planlanan pek çok etkinlikle 12 Şubat’a kadar Salt’ın İstiklal Caddesi ve Bankalar Caddesi üzerinde konumlanan her iki binasında devam edeceğini, 90’lar Türkiye’sinde gerçekleştirilmiş performanslara ilişkin arşiv niteliğindeki web sitesinin ise herkesin erişimine açık olacağını ekledi.
11 yılda milyonlarca kişiye erişim
Salt 11 yıllık yolculuğunda, bugüne dek 3 milyon kişiyi ağırladı. Film gösterimi, performans, konser, konferans, atölye gibi 1.500’ü aşkın program gerçekleştirdi. İstanbul ve Ankara’da 100’ü aşkın sergi açtı. Salt Araştırma’dan 550.000 kişi yararlandı. Salt; 100.000’den fazla yayının bulunduğu kütüphanesiyle özellikle öğrenci, akademisyen ve araştırmacılar için önemli bir kaynak olmaya devam ediyor. Arşivde yer alan, herkese açık ve ücretsiz erişime sunulan çevrimiçi belge ve kaynaklar 2 milyona yaklaştı. Salt Araştırma Fonları aracılığıyla Türkiye odaklı 100’ü aşkın araştırmacıya destek sağlandı, sağlanmaya devam ediyor.