Cumhurbaşkanı ve 13. cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan kimdir?
Recep Tayyip Erdoğan'ın biyografisi
Recep Tayyip Erdoğan, aslen Rizeli olup 26 Şubat 1954 tarihinde İstanbul'da doğdu. İlkokulu Kasımpaşa Piyale İlkokulu'nda okuyan Erdoğan, 1973 yılında İstanbul İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldu. Fark dersleri sınavını vererek Eyüp Lisesi'nden de diploma aldı. Erdoğan, üniversite eğitimini Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'nde tamamladı ve bu okuldan 1981 yılında mezun oldu.
Gençlik yıllarından itibaren sosyal hayat ve siyasetle iç içe bir yaşamı tercih eden Erdoğan, 1969-1982 yılları arasında futbolla amatör olarak ilgilendi ve disiplinli ekip çalışmasının ve takım ruhunun önemini kendisine çok genç yaşlarda öğrendi. Aynı zamanda bu yıllar, genç bir idealist olarak memleket meseleleri ve toplumsal sorunlarla ilgilenen Erdoğan'ın aktif politikaya adım attığı döneme rastlamaktadır.
Lise ve üniversite yıllarında Millî Türk Talebe Birliği (MTTB) öğrenci kollarında aktif görev alan Erdoğan, 1976 yılında MSP Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı'na ve aynı yıl MSP İstanbul Gençlik Kolları Başkanlığı'na seçildi. 1980 yılına kadar bu görevlerini sürdüren Erdoğan, siyasi partilerin kapatıldığı 12 Eylül döneminde özel sektörde bir süre müşavirlik ve üst düzey yöneticilik yaptı.
1983 yılında kurulan Refah Partisi'ne (RP) katılan Erdoğan, siyasi hayatına geri döndü. 1984 yılında Refah Partisi Beyoğlu İlçe Başkanı, 1985 yılında Refah Partisi İstanbul İl Başkanı ve Refah Partisi MKYK üyesi oldu. İstanbul İl Başkanı olarak, diğer siyasi partilere örnek teşkil eden yeni bir örgütsel yapı geliştirdi ve kadınların ve gençlerin siyasete katılımını artırmaya çalıştı. Bu yapılanma, 1989'daki yerel seçimlerde Beyoğlu'nda RP'ye büyük bir başarı kazandırdı ve yurt genelinde de parti çalışmaları için örnek teşkil etti.
1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Erdoğan, siyasi yeteneği, ekip çalışmasına verdiği önem, insan kaynakları ve mali konulardaki başarılı yönetimiyle İstanbul'un kronik sorunlarına doğru teşhis ve çözümler üretti. Su sorunu, yüzlerce kilometrelik yeni boru hatlarının döşenmesiyle çözüldü. Çöp sorunu ise dönemin en modern geri-dönüşüm tesislerinin kurulmasıyla giderildi. Hava kirliliği sorunu, Erdoğan döneminde geliştirilen doğalgaza geçiş projeleriyle çözüldü ve kentin trafik ve ulaşım sorunlarına karşı 50'den fazla köprü, geçit ve çevre yolu inşa edildi. Belediye kaynaklarının doğru kullanımı ve yolsuzluğun önlenmesi amacıyla olağanüstü önlemler alan Erdoğan, 2 milyar dolar borçla devraldığı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin borçlarını büyük ölçüde ödedi ve aynı zamanda 4 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Bu sayede, Türkiye'nin belediyecilik tarihinde yeni bir dönem açan Erdoğan, diğer belediyelere örnek olurken, halk nezdinde büyük bir güven kazandı.
Recep Tayyip Erdoğan, 12 Aralık 1997'de Siirt'te halka hitap ettiği sırada Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan bir kitaptaki şiiri okuduğu için hapis cezasına mahkum edildi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden alındı. 4 ay hapis cezası çektikten sonra, demokratik sürecin gelişmesi ve kamuoyunun ısrarlı talepleri sonucu, 14 Ağustos 2001'de arkadaşlarıyla birlikte Adalet ve Kalkınma Partisi'ni (AK Parti) kurdu ve Kurucular Kurulu tarafından AK Parti'nin Kurucu Genel Başkanı seçildi. AK Parti'nin geniş halk desteğiyle, 2002 yılında yapılan genel seçimlerde üçte ikiye yakın parlamento çoğunluğuyla (363 milletvekili) tek başına iktidara geldi. Ancak, hakkındaki mahkeme kararı nedeniyle 3 Kasım 2002 seçimlerinde milletvekili adayı olamadı. Daha sonra yapılan yasal düzenlemeyle, 9 Mart 2003'te Siirt ilinde yapılan milletvekili yenileme seçimine katıldı ve oyların %85'ini alarak 22. Dönem Siirt Milletvekili olarak parlamentoya girdi.
Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanlık görevini 15 Mart 2003'te üstlenerek, aydınlık ve sürekli kalkınan bir Türkiye idealine doğru birçok hayati önem taşıyan reform paketini kısa sürede hayata geçirdi. Demokratikleşme, şeffaflık ve yolsuzlukların önlenmesi konusunda büyük ilerlemeler kaydedildi. Aynı zamanda, yıllardır çözülemeyen enflasyon kontrol altına alınarak ülke ekonomisi ve toplum psikolojisi olumsuz yönde etkilenmekten kurtuldu ve Türk Lirası'ndan 6 sıfır atılarak itibarı yeniden kazandı. Devletin borçlanma faiz oranları düşürülürken, kişi başına milli gelirde büyük artışlar gerçekleştirildi. Daha önce hiç görülmemiş sayıda ve hızda baraj, konut, okul, yol, hastane ve enerji santralleri gibi hizmetler ülkeye kazandırıldı. Tüm bu olumlu gelişmeler, bazı yabancı gözlemciler ve Batılı liderler tarafından "Sessiz Devrim" olarak adlandırıldı.
Erdoğan, Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde ülke tarihinin dönüm noktası olarak nitelendirilen başarılı girişimlerinin yanı sıra, akılcı dış politikası ve yoğun ziyaret ve temas trafiğiyle Kıbrıs sorununun kalıcı bir şekilde çözüme kavuşması ve dünyanın çeşitli ülkeleriyle verimli ilişkiler geliştirilmesi konularında önemli adımlar attı. Tesis edilen istikrar ortamı, iç dinamikleri harekete geçirerek Türkiye'yi bir merkez ülke haline getirdi. Türkiye'nin ticaret hacmi ve siyasal gücü, yalnız içinde bulunduğu coğrafî bölgede değil, uluslararası alanda da hissedilir düzeyde arttı.
Erdoğan, 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde büyük bir zafer kazanarak %46,6 oy oranıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin 60. Hükûmeti'ni kurdu ve güvenoyu aldı. 12 Haziran 2011 seçimlerinde daha büyük bir zaferle çıkarak %49,8 oy alarak 61. Hükûmeti kurdu. Türk siyasi tarihinde ilk kez doğrudan halkın oylarıyla ve ilk turda 10 Ağustos 2014 Pazar günü Cumhurbaşkanı seçildi. Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanının partili olabilmesinin önünün açılmasından sonra, 21 Mayıs 2017'de gerçekleştirilen 3. Olağanüstü Büyük Kongre'de AK Parti'nin Genel Başkanlığına yeniden seçildi. 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde %52.59 oy oranıyla tekrar Cumhurbaşkanı seçildi. Anayasa değişikliğiyle hayata geçirilen Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'nin ilk Cumhurbaşkanı olarak, 9 Temmuz 2018 tarihinde yemin ederek görevine başladı. Erdoğan, evli ve 4 çocuk babasıdır.