1350 genç çiftçi 'Hadi gel köyümüze geri dönelim' dedi

2016-2018 yıllarını kapsayan Genç Çiftçi Programı ile 3 yılda toplam 1350 aile Ferdi Tayfur'un 'Hadi Gel Köyümüze Geri Dönelim' şarkısındaki mesajı hayatına tatbik ederek müteşebbis oldu.

(AKAJANS) - Tarım ve Orman Bakanlığının Genç Çiftçi Programı ile 3 yılda toplam 1350 aile metropolden köyüne dönüp tarımsal üretim alanına yatırım yaparak müteşebbis oldu. Ferdi Tayfur’un “Hadi Köyümüzü Geri Dönelim” şarkısındaki mesajı yaşama geçirenlerin kurduğu işletmeler ekonomiye yeni bir soluk getirirken binlerce insana da ekmek kapısı oldu. Proje, kadın müteşebbis sayısının artması noktasında da umut verdi. Uygulanan projelerin yüzde 62'sinden kadın çiftçiler faydalandı.

Bakan Bekir Pakdemirli, projeden faydalanarak işletme kuran ve devam ettiren binlerce insanın hikayesinin medyada geniş yer tuttuğuna dikkati çekerek gelinen noktadan memnun olduklarını dile getirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini cevaplandıran Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı’nın 26.02.2016 tarihli Resmi Gazete’de Bakanlar Kurulu Kararı ile uygulamaya koyulduğunu ve programın 3 yıl boyunca sürdürülerek 2018 yılı sonu itibarıyla sona erdiğini hatırlattı.

Pakdemirli’nin verdiği bilgiye göre, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından yurtdışından tedarik edilen hayvanların tamamı yürürlükteki mevzuata uygun olarak yurt dışında ve içinde karantinaya tabi tutularak Ülkeye Giriş Yapan Canlı Hayvanlarda Yürütülecek Veteriner Kontrollerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmeliğin 10'uncu Maddesindeki usul ve esaslar çerçevesinde gerekli işlemler yapıldı. Yönetmeliğe uygun olmayan hayvanlar reddedilerek karantinası tamamlanan hayvanların dağıtımları gerçekleştirildi.

Uygulanan projelerin yüzde 62'sinden, kadın çiftçiler faydalandı

Bakan Pakdemirli şunları kaydetti:

“Hayvanların vatandaşa teslimi aşamasında hayvanların sağlıklı olup olmadığı ve aşılarının yapılıp yapılmadığı Îl-İlçe Müdürlüklerince kontrol edilerek, sağlıklı ve aşılı hayvanların teslimatları teslim tesellüm tutanağı düzenlenerek İl-İlçe Müdürlüklerince yapılmıştır. Genç Çiftçi Projesi kapsamında 2016 yılında dağıtımı yapılan hayvanların seçimi TİGEM tarafından, hak sahiplerine teslimatı ise İl ve İlçe Müdürlüklerinin denetiminde tedarikçi firma tarafından yapılmıştır. Teslimatlar sonrasında şikâyet konusu olan hayvanlar İl ve İlçe Müdürlüklerinin görüşleri dikkate alınarak şartnameye uygun hayvan değişimi yapılmıştır. 

Bahsi geçen Sarole, Brangus, Aubrac ırkları şartnamelerde yer almaktadır. 

Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı ile birlikte 1.350 aile metropollerden kırsal alana geri dönmüş ve proje uygulamaya başlamıştır. Uygulanan projelerin yüzde 62'sinden, kadın çiftçilerimiz faydalanmıştır.”

Bakmadan Geçme