• Haberler
  • Ekonomi
  • 10 milyon satır veriyle robottan ihracatçıya pazar tavsiyesi

10 milyon satır veriyle robottan ihracatçıya pazar tavsiyesi

'Kolay İhracat Platformu'ndaki Akıllı İhracat Robotu, 10 binin üzerinde veri alanı ve 10 milyon satır veriyi kullanarak ihracatçılara pazar tavsiyesi veriyor. Platform, açıldığından bu yana 75 bin kişiye hizmet sundu.

(AKAJANS) - TBMM Başkanvekili ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, 2002-2020 yılları arasında ülkenin hazır giyim sektöründe yaptığı ihracata dair veriler ile koronavirüs salgını sürecinde bu sektörün olumsuz etkilenmemesi için alınacak önlemlere ilişkin bilgi talebinde bulundu.

Gök’ün TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesini cevaplandıran Ticaret Bakanı Ruhsar PekcanAkıllı İhracat Platformu’ndaki “Akıllı İhracat Robotu”nun 10 milyon satır veriyle ihracatçılara pazar tavsiyesi hizmeti sunduğunu bildirdi. Platform, açıldığından bu yana 75 bin kişiye hizmet sundu.

Kolay İhracat Platformu'nun fonksiyonu

Pekcan, önergeye verdiği cevapta şu bilgileri paylaştı:

“Bakanlığımızca, pandeminin ihracatçılarımız üzerindeki olumsuz etkilerini bertaraf edebilmek, ihracatçımızın bu süreci mümkün olan en az hasarla atlatmasını sağlamak için seferber olunmuş olup İhracata yönelik devlet yardımları; Eximbank üzerinden sağlanan finansman; sinir geçişlerinin kapalı olduğu dönemde devreye alınan temassız ticaret uygulamaları; dijitalleşme yönünde devreye alınan uygulamalar; ticaret diplomasisi ve de yeni ihracatçılar yetiştirilmesi odağıyla ihracatın tabana yayılması amacıyla atılan adımlar bu süreçte yoğun bir şekilde yürütülmeye devam etmektedir.

Öte yandan, Cumhurbaşkanlığınca 2020 Mayıs ayında istihsal edilen 2573 Sayılı Pazara Girişte Dijital Faaliyetlerin Desteklenmesi Hakkında Karar ile firmaların, sanal ticaret heyetleri, sanal fuar organizasyonu ve sanal fuarlara katılımı, e-ticaret sitelerine üyelik giderleri desteklenerek pandemi sürecinde ihracata ve ürünlerimizin tanıtımına elektronik faaliyetlerle hız kesmeden devam etmeleri sağlanmıştır.

Bu kapsamda, ağustos ayında kullanıma açılan 'Kolay İhracat Platformu' firmalarımızın ihracat süreçlerinde ihtiyaç duydukları tüm bilgilere tek bir noktadan kolayca ulaşmaları ve yapay zekâ teknolojisi ile doğru pazarlara yönlendirilmelerini sağlanmaktadır. “kolayihracat.gov.tr” adresinden ücretsiz olarak erişilebilen Kolay İhracat Platformu teknoloji altyapısı, kapsamı ve veri yönetimi tasarımı ile dünyadaki diğer örnekleri oldukça geride bırakmaktadır. Platformla beraber sektörlere yol veren global trendler, pazara giriş stratejileri, zengin data setleri ve analiz araçlarını en güncel ve ücretsiz şekilde ihracatçılarımıza sunulmaktadır. Platformun parçası olan Akıllı İhracat Robotu, 10 binin üzerinde veri alanı ve 10 milyon satır veriyi kullanarak ihracatçılarımıza pazar tavsiyesi vermektedir. Yakın zamanda, bu Platforma ihracatçılarımızın oldukça ihtiyaç duyduğu sektör ve ülke bazında ithalatçı listeleri de eklenecektir. Platform, açıldığından bu yana 75 bin kişiye hizmet vermiştir.”

Katma değerli ihracatın artırılması çabaları

Pekcan aynı zamanda, katma değerli ihracatın artırılmasına yönelik verilen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ ile kümelenme anlayışı ve proje yaklaşımı çerçevesinde işbirliği kuruluşlarının proje bazlı ihtiyaç analizi, eğitim ve/veya danışmanlık, istihdam, yurt dışı pazarlama veya alım heyeti faaliyetlerinin uygulanabileceği bütünleşik bir destek mekanizmasının uygulandığını bildirdi.

Bakan Pekcan, diğer taraftan, hazır giyim sektörü firmalarımızın yurtdışında açtıkları birimlerin kira ve tanıtım giderleri Yurt Dışı Birim Marka ve Tanıtım Desteği desteklenmekte ve firmaların markalaşma yolunda kayda değer mesafeler kat ettikleri bir platform olan Turquality Programı kapsamındaki projelerden hazır giyim sektöründeki firmaların yoğun şekilde faydalandığını aktardı. Pekcan, bunun yanında ihracatçı firmaların geliştirdikleri tasarım ve ürün geliştirme projeleri ile tasarım departmanı kurmalarına veya mevcut tasarım departmanlarını geliştirmelerine ve bu sayede ihracata dönük katma değerli ürün üretmelerini sağlayan Tasarım ve Ürün Geliştirme Projeleri Desteği kapsamındaki firmaların yüzde 76'sının tekstil ve hazır giyim alanında faaliyet gösterdiğini belirtti.

Bakmadan Geçme

Akajans - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!