Siyah önlük/beyaz yaka - lacivert ceket/gri pantolon

Siyah önlük/beyaz yaka- lacivert ceket/gri pantolon ya da... Gerçek parçalanma ve bölünmüşlük ne zaman başladı? Ekonomi medyasının duayen ismi Bayram Başaran o soruya cevap aradı.

TAKİP ET

BAYRAM BAŞARAN
(AKAJANS) -

Hep “Neden ayrıştık, nasıl ayrıştık, bugüne nasıl geldik” sorusuna cevap aranıyor…

80 ihtilali deyim yerindeyse toplumun sosyal ve eşitlik ilkelerini temeline ilk dinamitin konulduğu gündür…

1980'den önce dini, ırkı, etnik yapısı, gelir seviyesi, kültür seviyesi ne olursa olsun hepimiz bir arada okuduk. Hepimiz ilkokulda siyah önlük giydik, beyaz yakalık taktık ortaokulda gri pantolon-lacivert ceket giydik.

Hiç kimse kimin babasının ne yaptığını, gelir seviyesinin ne olduğunu, kültürünü bilmezdi… Etnik yapısını da inancını da bilmezdi. Hepimiz aynı öğretmenlerden aynı dersleri aldık. Aynı kültürle beslendik aynı şekilde hayata hazırlandık.

Birkaç tane özel okul vardı. Bir elin parmağını geçmezdi sayısı. Ama ayrımımız yoktu. Bugünlerin yüzde 1'i bile değildi.

Sınıfımızda, yıllar sonra öğrendiğim, Süryani arkadaşımız da varmış, Çerkez ve Kürt kökenli arkadaşlarımız da varmış. Ben bunu üniversitede öğrendim. Bu arkadaşlarımla 46 senedr görüşüyorum. Mahallede her öğlen kimin evinde taze fasulye, ıspanak vb. yemek yapılmış ise onlarda yemek yerdik. (Bizim okul 08.30'da başlar, öğlen 1 saat paydosumuz vardı ve 15.30'da biterdi.) Benim okuduğum ilkokul İstanbul'un en fakir semtlerinden birindeydi… Ama her kesimden öğrenci vardı.

İlkokul ve ortaokul arkadaşım Ferit Süryaniymiş. Şimdi ABD'de kuyumculuk yapıyor. 1990'da ABD'ye ilk gittiğimde Ferit'i aradım, anında JFK Havalimanı'na geldi. Gece boyu yanımdan ayrılmadı ve her dakika yanımdaydı… Benzeri siyasi görüşü farklı olan çok arkadaşımız var ve görüşüyoruz.

İçimizden 100 milyon dolarlık iş sahibi de var, banka genel müdürü de var, holding sahibi ya da CEO'su da var ama halen ilkokulu okuduğumuz mahallede oturan da var.

Hepimiz görüşüyoruz…

Siyah önlük yok, beyaz yaka da yok, lacivert ceket/gri pantolon da yok. Ama birliktelik kültür eşitliği yok. Varlıklı ailelerin çocukları bugün hangi marka ayakkabı giyeyim hangi marka mont giyeyim okula gideyim derken, aynı yaştaki devlet okullarında okuyanlardan haberi yok.

Semtlerin, ilçelerin yerlerinden haberleri yok.

Lise giriş sınavlarına eşit hazırlanmıyorlar üniversite sınavlarına da…

İşte gerçek parçalanma ve bölünme böyle başladı. Aynı kuşakta farklı insanlar böyle oluştu parçalanma bölünme böyle başladı. Fırsat eşitliği ve eşit vatandaşlık da böyle yok oldu…

Şimdi toplayabilirsen topla.

Maalesef hepimizi uyuttular ve hepimiz parça pinçik ettiler…

Farkında mısınız!

(Fotoğraf: Facebook)

Bakmadan Geçme