Gemi inşa sektöründe yeni pazarlar için çalışmalar tam gaz

Türk Eximbank, Türk gemi inşa sektörünün uluslararası pazarlara erişiminin artırılması için çalışmalarını artırarak sürdürüyor. Önemli pazarlardan Norveç ve Finlandiya ile de görüşmeler devam ediyor. Pandeminin küresel ekonomiye olumsuz etkilerine rağmen Dünya Bankası ve İslam Kalkınma Bankası nezdindeki girişimler de artarak sürüyor.

Gemi inşa sektöründe yeni pazarlar için çalışmalar tam gaz
TAKİP ET Google News ile Takip Et

(AKAJANS) - Türk Eximbank, Türk gemi inşa sektörünün uluslararası pazarlara erişiminin artırılması için çalışmalarını artırarak sürdürüyor. Bu kapsamda Türk tersanelerinin önemli pazarları Norveç ve Finlandiya ile de görüşmeler devam ediyor.  Pandeminin küresel ekonomiye olumsuz etkilerine rağmen Dünya Bankası ve İslam Kalkınma Bankası nezdindeki girişimler de artarak sürüyor.

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu, gemi inşa sektöründe ihracatın artırılmasına yönelik beklentileri TBMM gündemine taşıdı.

Kabukcuoğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından cevaplandırılması talebiyle Meclis Başkanlığına verdiği soru önergesinde, özel amaçlı gemi inşasında dünyada ilk 10'da yer alan Türk tersanelerinin özellikle Kuzey Avrupa'dan yoğun talep aldığına işaret etti. 

Yurt dışına inşa edilen gemi ve yatlar için alınacak olan iş avansı karşılığı verilmesi gereken teminat mektupları ile ilgili olarak müşterilerce, Avrupa bankaları üzerinden teyit/ aval talep edildiğini aktaran Kabukcuoğlu, bu sebeple vadesi bir yılı geçen teminat mektupları için yurtdışından teyit/aval almakta problemler yaşandığını dile getirdi. 

Kabukcuoğlu ayrıca sektörün 2021 yılı için 1 milyar 400 milyon dolar olan ihracat hedefi, müşterilerinden alınan iş avanslarına karşı verilen ve vadesi 1 yılı geçen teminat mektuplarına Avrupa bankalarından teyit/aval ekletebilmesi durumunda 2 milyar dolara bulacağından bahsedildiğini aktardı. 

Arslan Kabukcuoğlu, Bakan Pekcan’a “Eximbank'ın, vadesi 1 yılı geçen teminat mektuplarına Avrupa bankalarından teyit/aval ekletebilmesi hususunda uğraşısı var mıdır? Varsa ne aşamadadır? 2. Eximbank'ın güvenirliğini arttırmak için tedbir alınmakta midir?” sorularını yöneltti.

Sektörün uluslararası pazarlara erişiminin artırılması için yürütülen çalışmalar

Önergeyi cevaplayan Pekcan, Bakanlığın ilgili kuruluşu Türk Eximbank’tan alınan bilgileri iletti.

Türk Eximbank’ın, Türk gemi inşa sektörünün uluslararası pazarlara erişiminin artırılması amacıyla Avrupa'da yerleşik bankalar ile iş birliğini geliştirmeye devam ettiği belirtildi. Bu çalışmalar kapsamında muhabir bankacılık ağını genişletmekte ve Türk ihracatçılarının de ve tutar talepleri doğrultusunda söz konusu bankalar ile fiyatlamaya yönelik görüşmeler yürütmekte olduğu vurgulandı.

Buna ek olarak, Türk bankacılık sektöründe faaliyette bulunan Avrupa menşeli yabancı sermayeli bankalar ile Türk gemi inşa sektörünün desteklenmesine yönelik iş birliği imkânlarının araştırılmakta ve projeler geliştirilmekte olduğu aktarıldı.

Türk Eximbank’ın bilgi notunda şunlar da kaydedildi:

“Bankamıza başvuruda bulunan Türk tersanecilerinin lehine Türk Eximbank'ın kontrgarantisi ile ilgili ülkede yerleşik bankalarca teminat mektubu düzenlenmesine yönelik söz konusu bankaların Avrupa ülkelerindeki yaygın faaliyetlerinden ve bankacılık ağından yararlanılmakta, ülkemiz gemi inşa sektörüne sağlanan desteğin/finansman olanaklarının çeşitlendirilmesine yönelik imkânlar araştırılmaktadır.”

Norveç ve Finlandiya ile görüşmeler yürütülüyor

“Ayrıca, Türk tersanelerinin önemli pazarları konumunda olan Kuzey Avrupa ülkelerinde yerleşik GIEK (Norveç) ve Finnvera (Finlandiya) gibi muadil resmi ihracat destek kuruluşları ile Türk Eximbank'ın bu kuruluşlara vereceği garanti veya reasüransa dayalı mekanizmaların kurulabilmesini teminen görüşmeler yürütülmektedir. 

Diğer taraftan, Türk Eximbank yüzde 100 kamu sahipliğinde ülkemizin tek resmi ihracat destek kuruluşu olarak, ihracat yapan veya döviz kazandırıcı hizmet veren firmalara ihtiyaç duydukları hizmetleri sunabilmek ve yıllık programlar ile belirlenen hedeflerine ulaşabilmek amacıyla fon temini çalışmalarını sürdürmektedir.” 

Dünya Bankası ve İslam Kalkınma Bankası nezdindeki girişimler artarak sürüyor

“Hâlihazırda devam etmekte olan pandeminin küresel ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerine rağmen Türk Eximbank, Dünya Bankası ve İslam Kalkınma Bankası gibi uluslarüstü kuruluşlara ek olarak dünyanın önde gelen bankalarından kaynak temin etme yönündeki girişimlerini artırarak sürdürmüştür. Türk Eximbank'a duyulan güvenin teyidi olarak 2020 yılında da uluslararası piyasalardan sendikasyon kredileri, ikili krediler ve uluslarüstü kuruluşlar aracılığıyla kaynak teminine devam edilmiş, vadesi dolan kaynakların yenilenmesinde herhangi bir güçlükle karşılaşılmamıştır. Hâlihazırda, uluslararası ölçekte bulunan finans kuruluşları ile süregelmekte olan ilişkiler çerçevesinde gerek kisa gerekse orta/uzun vadeli kaynak teminine yönelik müzakereler sürdürülmekte, bankanın ihracat kredi portföyündeki gelişmelere bağlı olarak yeni fonlama imkânları değerlendirilmekte, bu çerçevede Türk Eximbank geçmiş yıllardan itibaren sağladığı güvenirliği sürdürmektedir.”

Bakmadan Geçme