Zoonoz hastalıklara haşere, kuş, rüzgar davetiye çıkarıyor

Damızlık sığır tesislerinde her türlü biyogüvenlik tedbirleri alınmasına ve koruyucu aşılar yapılmasına rağmen haşere, kuş, rüzgar gibi vektörler ile bulaşma sonucu bir kısım TİGEM işletmelerinde zoonoz hastalıkların görülebildiği bildirildi.

Zoonoz hastalıklara haşere, kuş, rüzgar davetiye çıkarıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

(AKAJANS) - Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, damızlık sığır tesislerinde her türlü biyogüvenlik tedbirleri alınmasına ve koruyucu aşılar yapılmasına rağmen haşere, kuş, rüzgar gibi vektörler ile bulaşma sonucu bir kısım TİGEM işletmelerinde zoonoz hastalıkların görülebildiğini bildirdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Pakdemirli’ye, et ve Süt Kurumunun kombinaları dışında yaptırılan kesimlere ilişkin soru önergesi yöneltti.

Önergesinde, Et ve Süt Kurumunun 2019 yılında 242 bin 553 adet, 75 bin 625 ton büyükbaş hayvan ve 420 adet, 8 ton küçükbaş hayvan kesildiğini aktaran Gürer, bu rakamların dışarıya yaptırılan kesimleri de içerdiğini belirtti.

Gürer, önergesinde şu sorulara yer verdi:

-2019 yılında, miktar itibarıyla (ton) büyükbaş hayvan kesimlerinin yüzde 77'si, küçükbaş hayvan kesimlerinin ise yüzde 70'i dışarıya yaptırılan kesimleri kapsamasının nedenleri nelerdir?

-Kesim kapasiteleri açısından değerlendirildiğinde, kombinalarda kapasite kullanım oranlarının düşük gerçekleştiği görülmektedir. Et ve Süt Kurumu kapasitesini kullanmayıp dışarda kesim yapması neticesinde ödeme yapılan tutar ne kadar olup kendi kesimhanelerini kullanmamasının nedenleri nelerdir?”

Önergeyi cevaplayan Pakdemirli, dünyada ve Türkiye’de alınan tüm biyogüvenlik tedbirleri ve koruyucu aşılamalara rağmen, hiçbir hastalığa karşı bilimsel olarak yüzde 100 koruyuculuk sağlamanın mümkün olamadığına işaret etti.

Bakan Pakdemirli şunları kaydetti:

“Bakanlığımızın ilgili kuruluşu Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) işletmelerindeki damızlık sığır tesislerinde her türlü biyogüvenlik tedbirleri alınmasına ve koruyucu aşılar yapılmasına rağmen haşere, kuş, rüzgar gibi vektörler ile bulaşarak, bir kısım TİGEM işletmelerinde söz konusu hastalıklar görülebilmektedir. Brusella ve tüberküloz gibi insandan hayvana veya hayvandan insana bulaşabilen (zoonoz) hastalıklarda halk sağlığı ön planda tutulduğu bu sebeple gerek dünyada gerekse ülkemizde bu hastalıklara karşı tedavisi mümkün olmadığı için test-kesim yöntemi uygulanmaktadır. Bu durum hem hastalığın eradikasyon süresini uzatmakta hem de mücadeleyi zorlaştırmaktadır. TİGEM İşletmelerinde söz konusu hastalıkların görülmesi durumunda bu hastalıklar ile ilgili mevzuatlar uygulanmaktadır TİGEM, hayvan sağlığı konusunda işletmelere en yakın Veteriner Fakültesi ve Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüleri ile iş birliği yapmaktadır.” 

Pakdemirli, TİGEM'e bağlı hayvancılık faaliyeti yürütülen işletmelerde ahırların temizlik, havalandırma, zemin ıslahı gibi fiziki şartlarının düzeltilmesi, gezinti alanlarının oluşturulması, suni mera tesisi yapılması için her yıl projeli yatırım ödenekleri kullanılarak hayvan refahı ve sağlığının korunmasına yönelik tedbirler alındığını aktardı. 

TİGEM'e bağlı hayvancılık faaliyeti yürütülen işletmelerde teşhis edilen hayvan hastalıklarının tedavilerinin zamanında yapıldığını bildiren Pakdemirli,  “Damızlık sığır tesislerinde her türlü biyogüvenlik tedbirleri alınmakta ve koruyucu aşılar yapılmaktadır” bilgisini de paylaştı.

Bakmadan Geçme