Çiftçiye 17 yılda 103 milyar üretim desteği

Çiftçiye 2003-2020 döneminde toplam 103 milyar lirayı aşkın da bitkisel üretim, yaklaşık 14,5 milyar da mazot desteği verildi.

(AKAJANS) - Tarımsal üretim yapan üreticilere bitkisel üretimin en önemli girdilerinden olan mazot ve gübre destekleme ödemesi kapsamında 2003-2020 döneminde toplam 14,43 milyar lira mazot desteği verildiği, 103 milyar lirayı aşkın da bitkisel üretim destekleme ödemesi yapıldığı bildirildi.

2002 yılında 1,8 milyar lira olan tarımsal desteklerin her yıl artarak devam ve 2020 yılında 22 milyara ulaştığı, 2020’de bitkisel üretim desteklerine ayrılan payın ise 12,3 milyar lira olarak gerçekleştiğini belirtildi.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın 2020 yılına ait tarımsal destekleme ödemelerine ilişkin soru önergesini cevaplayan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Havza Bazlı Üretim Modeli hakkında bilgi paylaştı.

Pakdemirli, modelle ilgili hedefleri şöyle sıraladı:

“Ülkemizde, stratejik tarımsal ürünlerin üretiminin havzalara göre planlanarak yönlendirilmesi, bitkisel üretimin artırılması, verim ve kalitenin yükseltilmesi, maliyetlerin düşürülmesi, sürdürülebilirliğin sağlanması ve çevreye duyarlı alternatif tarım tekniklerini üreticilerin gelir seviyelerinin yükseltilmesi, kırsal alanda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, ileriye dönük projeksiyonların yapılması, sanayiye yönelik kaliteli hammadde temini ve ürünlerin uluslararası rekabet gücünün artırılması.”

Tarım sektörünün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, uygulanan politikaların etkinliğini artırmak, sektörün bu politikalara uyumunu kolaylaştırmak amacıyla kullanılan araçlardan birinin de tarımsal destekler olduğunu dile getiren Pakdemirli, destekleri ilişkin bilgileri şöyle paylaştı:

“Tarımsal üretim yapan üreticilerimize bitkisel üretimin en önemli girdilerinden olan mazot ve gübre destekleme ödemesi kapsamında 2003-2020 döneminde toplam 14,43 milyar TL mazot desteği verilmiştir. 2017 yılında ise başlayan yeni uygulama ile stratejik ürünlerde mazot maliyetinin yüzde 50'si karşılanmaktadır. 2005-2020 yılları arasında 9,27 milyar TL gübre desteği verilmiştir. Gübrede yüzde 18 olan KDV 10 Şubat 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan düzenleme ile kaldırılmıştır. Bununla beraber, organik ve organomineral gübre kullanan üreticilerimize gübre desteğine ilave olarak dekara 10 TL destek verilmektedir. 

Yine bitkisel üretimin en önemli girdilerinden olan tohumluğun maliyetinin düşürülmesi, yurt içi tohum üretiminin yetersiz olduğu türlerde üretimin arttırılması, verim ve kalite bakımından en gelişmiş standartların yakalanması ve üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla çiftçilerimize, 2005 yılından itibaren yurt içi sertifikalı tohum kullanım desteği ve yurt içi sertifikalı fidan/fide ve standart fidan kullanım desteği, 2008 yılından itibaren yurt içi sertifikalı tohum üretim desteği, 2016 yılından itibaren yurt içi sertifikalı fidan üretim desteği verilmektedir. Bugüne kadar ülke genelinde 2,4 milyar TL destekleme ödemesi yapılmıştır. 

Fındık üreticilerine "Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği" ödemesi kapsamında 2012 yılından itibaren bugüne kadar toplam 8,64 milyar TL ödeme yapılmıştır. 

Bitkisel üretim desteklemeleri

Pakdemirli ayrıca ÇATAK, Bombus Arisi Kullanım Desteği, Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği, Geleneksel Zeytin Bahçelerinin Rehabilitasyonu Desteği, İyi Tarım Uygulamaları Desteği, Kati Organik-Organomineral Gübre Desteği, Küçük Aile İşletmesi Desteği, Mazot ve Gübre Desteği, Organik Tarım Desteği, Yurt İçi Sertifikalı Tohum Üretim Desteği, Sertifikalı Fidan/Fide ve Standart Fidan Kullanım Desteği, Sertifikalı Fidan Üretim Desteği, Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği, Toprak Analizi Desteği, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Fark Ödemesi Desteği ve Yem Bitkileri Desteği kapsamında 2002 yılından bugüne kadar toplamda 103 milyar liradan fazla bitkisel üretim destekleme ödemesi gerçekleştirildiğini duyurdu.

Pakdemirli, 2002 yılında 1,8 milyar lira olan tarımsal desteklerin her yıl artarak devam ve 2020 yılında 22 milyara ulaştığını, 2020’de bitkisel üretim desteklerine ayrılan payın ise 12,3 milyar lira olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Bakmadan Geçme