Avrupalılar Roma rakamlarını ne zaman terk ettiler?

Milattan kısa bir süre sonra Hindistan'da icat edilen sayı sistemindeki 10 sembol ile sonsuz sayıda sayı yazılabiliyordu. Müslüman bilim insanlarının eserlerinin Latinceye çevrilmesiyle Avrupalılar bu sayı sistemi ile tanışmış oldu.

(AKAJANS) - Roma rakamları bugün hala kullanılmakta olmasına rağmen pek de iyi bir sayı sistemi sayılmaz. Bunu anlamak için Roma rakamlarıyla birkaç matematik işlemi yapmaya çalışmanız yeterli. Bu sebeple zamanında Avrupa’da abaküs kullanımı yaygındı.

Milattan kısa bir süre sonra Hindistan’da daha iyi bir sayı sistemi (bugün Arap sayı sistemi olarak bilinen) icat edildi. Bu sayı sistemi yalnızca 10 sembol kullanıyordu. Bu 10 sembol ile sonsuz sayıda sayı yazılabiliyordu. Bunun yanında dört işlem yapmak çok daha kolaylaşıyordu. Bu sistem 9. yüzyılda Müslüman matematikçilerin eline geçti. Cebir gibi yeni bir matematik dalının icat edilmesini doğrudan etkiledi.

Müslüman bilim insanlarının yazdığı eserlerin Latinceye çevrilmesi ile Avrupalılar bu sayı sistemi ile tanışmış oldular. 13. Yüzyıl’da bazı çevreler tarafından kullanılmaya başlandı. Roma rakamlarını  ‘’Arap rakamlarına’’ karşı savunan insanlar çıksa bile yeni sistemin getirdiği avantaj büyüktü. Dünyaca ünlü Fibonacci’nin eserleriyle daha da popülerleşti. Kısa bir zamanda iyice yaygınlaştı ve o günden bugüne hala kullanılmakta.

  

 

Bakmadan Geçme