Varlık Fonu denetim raporunun sunumuna Kovid-19 engeli

Türkiye Varlık Fonu denetim raporlarının TBMM'ye sunulmasının Kovid-19 nedeniyle geciktiği bildirildi.

(AKAJANS) -  CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye Varlık Fonu'na (TVF) ilişkin 2019 yılı denetim raporunun TBMM'ye neden gönderilmediği konusunda bilgi istedi.

Özel, 14 Aralık’ta Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından yanıtlanması talebiyle soru önergesi sundu.

2018 raporunun vaktinde TBMM’ye iletilmediğini hatırlatan Özel, 2019 raporunun da ekim ayı içinde iletilmesi gerekirken hala neden gönderilmediğine yanıt aradı.

Önergeyi TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç cevaplandırdı.

Bilgiç, TVF denetim raporlarının TBMM’ye sunulmasının Kovid-19 nedeniyle geciktiğini bildirdi.

Bilgiç, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketinin Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a TVF A.Ş, TVF tarafından kurulacak diğer şirketler ile TVF ve TVF bünyesinde kurulacak alt fonların bağımsız denetimden geçmiş yıllık mali tabloları ile faaliyetlerinin Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilecek alanlarında uzman merkezi denetim elemanlarınca bağımsız denetim standartları çerçevesinde denetleneceğini hatırlattı.

Bu çerçevede hazırlanacak raporun her yıl ağustos sonuna kadar Cumhurbaşkanına sunulacağı aktaran Bilgiç, Cumhurbaşkanlığınca gönderilecek denetim raporlarının da her yıl ekimde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek denetimin gerçekleştirileceğinin hüküm altına alındığını anımsattı.

Bilgiç, TVF denetim raporuna ilişkin sürecin, TBMM Başkanlığınca yakından takip edildiği, Plan ve Bütçe Komisyonunca ilgili kurumlarla görüşmeler gerçekleştirildiğini aktardı. Bu kapsamda, 2019 yılı denetimi ile ilgili olarak söz konusu düzenlemedeki ilk denetim aşaması olan bağımsız denetimin Ağustos 2020’de tamamlandığı anlatan Bilgiç, ancak Kovid-19 salgınının olumsuz etkileri sebebiyle, denetimin ikinci aşaması olan Cumhurbaşkanı tarafından görevlendirilecek alanlarında uzman merkezi denetim elemanlarınca yapılacak denetim sürecinin henüz tamamlanamadığını bildirdi.

Süreyya Sadi Bilgiç, denetim raporunun kanunda öngörülen sürede TBMM’ye sunulmamasının esasen Meclisin konuya ilişkin denetim yetkisini kullanmasını engelleyen değil, geciktiren bir durum olduğunu bildirdi. Bilgiç, kanunlarda öngörülen usullere veya bir işlemin yapılması için öngörülen sürelere uyulmaması halinde ilgililer hakkında özel bir yaptırım uygulanabilmesinin ancak kanun koyucunun bu yönde bir düzenleme yapmış olması halinde mümkün olduğunu vurguladı. Bilgiç, bu kapsamda söz konusu kanundaki usule aykırılık halinde ilgililer hakkında bir yaptırım öngörülmediği gibi, konuyla alakalı olarak TBMM Başkanlığına da bir yaptırım uygulama yetkisi verilmediğini sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme