AİHM'e 17 yılda yapılmış başvurular mercek altında

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye aleyhine yapılan başvurulara ve son 17 yılda hükmedilen tazminat tutarları ve nedenleri TBMM gündeminde.

(AKAJANS) - CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Türkiye aleyhine yapılan başvurulara ve son 17 yılda hükmedilen tazminat tutarları ve nedenlerine ilişkin bilgi istedi.

Bülbül, TBMM Başkanlığına Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından cevaplandırılması talebiyle verdiği soru önergesinde  Mahkemenin açıkladığı en güncel istatistiklere göre, 31 Aralık 2019'da AİHM'e yaklaşık 59 bin 800 başvuru yapıldığını hatırlattı.

Bülbül şunları kaydetti:

“Söz konusu başvurularda Türkiye 9 bin 250 başvuru ile ikinci sırada. Bununla birlikte AİHM'nin 2019 yılında hükmettiği kararların neredeyse yarısı, arasında Türkiye'nin de bulunduğu yalnızca üç ülkeye aittir.

Bu yıl açıklanan son rakamlara göre, Türkiye'ye karşı açılan AİHM dava sayısı 3 bin 645 iken bu davaların %88,5'inde AİHM, en az bir hak ihlali olduğuna hükmetti. Son 60 yıl içinde Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin hiçbir maddesini ihlal etmediğine hükmedilen karar sayısı sadece 87.29.

Ülkemizde hak ihlalleri giderek artarken ve bahsi geçen verilerle de bu sabitken Türkiye pek çok dosyada tazminata hükmedilmektedir. Geçtiğimiz yıl AİHM tarafından son 16 yılda Türkiye aleyhine 295 milyon TL'lik tazminat kararı verildiği açıklanmıştı.”

Bülbül, Bakan Gül’e şu soruları yöneltti:

“1) Son 17 yılda, yıllara göre hükmedilen tazminat miktarı ne kadardır? 2) Bu tazminatların ne kadarı ödenmiştir? 3) Türkiye aleyhine yıllara göre AİHM'e kaç tane başvuru yapılmıştır? 4) Bu başvuruların kaçı hakkında ihlal kararı verilmiştir? 5) İhlal kararlarının haklar bağlamında dağılımı nasıldır?”

 

Bakmadan Geçme